Occupational risks in workers of CADE food industry and the Montúfar Battalion, Santo Domingo

Authors

  • Ruth Calderón Landívar Author
  • Daniela Elena Loja Llano Author
  • Tito Javier Tena García Author
  • Karla Anai Quiñonez Castillo Author
  • Jenrry Fredy Chávez-Arizala Author

DOI:

https://doi.org/10.56294/hl202567

Keywords:

Occupational risks, Workers, Ergonomics, Occupational hygiene

Abstract

Introduction: occupational risk is any circumstance capable of causing danger in the context of the development of an activity within the work day.
Objective: identify the occupational risks to which workers in the CADE food industry and the Montúfar Battalion are exposed, Santo Domingo, 2022.
Methods: observational, descriptive cross-sectional research. The universe was 100 people and through non-probabilistic sampling for convenience and the established exclusion and inclusion criteria, the sample was made up of 59. The data were tabulated through Microsoft Excel for better study and understanding.
Results: Regarding the working hours of the respondents, it was established that 44,8 % worked more than 40 hours and 27,6 % worked 20 to 40 hours and less than 20 hours; In the battalion, 63,3 % work between 20 to 40 hours and 36,7 % work more than 40 hours. It was determined that 48,3 % of the sample in the Cadepan industry considers noise to be high and 41,4 % establishes that there is no noise; while in the battalion 96,7 % of workers are exposed to high noise.
Conclusions: raising awareness of the personnel who work in both institutions on topics such as the proper use of equipment and tools specific to the area is a first-order task, in addition, adopting correct work postures to avoid health problems in the future

References

1. OMS/OIT. Seguridad y Salud en el Trabajo. Internet 2023 [citado 01/05/2023]. Disponible en: https://www.ilo.org/es/resource/news/casi-3-millones-de-personas-mueren-por-accidentes-y-enfermedades

2. IESS. Instituto Ecuatoriano de Seguridad Social. Internet 2022 [citado 01/05/2023]. Disponible en: https://www.iess.gob.ec/es/web/guest/prestaciones

3. Condiciones de trabajo y salud. Instituto Sindical de Trabajo, Ambiente y Salud. Internet 2022 [citado 01/05/2023]. Disponible en: https://istas.net/salud-laboral/danos-la-salud/condiciones-de-trabajo-y-salud

4. Camacho, A. & Mayorga, D. R. (). Riesgos laborales psicosociales. Perspectiva organizacional, jurídica y social. Revista Prolegómenos Derechos y Valores Internet 2017 [citado 01/05/2023]; 20(40), 159-172. Disponible en: https://dx.doi.org/10.18359/prole.3047

5. Bobadilla Suárez CA, Garzón González LM, Charria Ortíz VH. Identificación de factores de riesgo psicosocial en una clínica de alta complejidad. Psicología desde el Caribe, Fundación Universidad del Norte Internet 2017 [citado 01/05/2023]; 35(2), pp 131-144. Disponible en: https://doi.org/ 10.14482/psdc.35.2.7650

6. Ron Gonzabay, DA. Riesgos laborales en el personal de enfermería que trabaja en el área de quirófano de traumatología de un hospital de especialidades en la ciudad de Guayaquil. Trabajo de investigación para optar por el grado académico de Enfermería. Universidad Católica de Santiago de Guayaquil, Ecuador. Internet] 2018 [Citado: 03/04/2023]. Disponible en: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10053

7. Dávila Arana ML. Proyecto educativo en prevención de riesgos laborales dirigido a los trabajadores de la empresa Marco Ecuador S.A. Internet 2015 [Citado: 03/04/2023]. Disponible en: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/6910?mode=full

8. Ministerio del Trabajo del Ecuador. Guía para la aplicación del cuestionario de evaluación de riesgo psicosocial. Una Guía para la aplicación del cuestionario de evaluación de riesgo. Quito Ecuador. Internet 2018 [citado: 03/04/2023] ;(1):1-29. Disponible en: https://www.trabajo.gob.ec/wp-content/uploads/2012/10/GU%C3%8DA-PARA-LA-APLICACI%C3%93N-DEL-CUESTIONARIO-DE-EVALUACI%C3%93N-DE-RIESGO-PSICOSOCIAL.pdf?x42051

9. De Faria D, Lopes D, Mattos C. Fadiga: uma análise do conceito. Acta Paulista de Enfermería. Internet 2005 [citado: 03/04/2023]; 18(3):285–93. Disponible en: https://doi.org/10.1590/S0103-21002005000300009

10. Mendoza H, Moya Y. Sede de servicios administrativos con sala polivalente de eventos académicos para la universidad nacional de Trujillo. Tesis de grado. Internet 2022 [Citado: 03/04/2023]. Disponible en: https://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/18826

11. Córdova Montes ChD, Chávez Sánchez JA, Villacres López MA, Colunga Rodríguez C, Barrera de León JC. Factores de riesgo psicosocial y fatiga en trabajadores de una empresa farmacéutica ecuatoriana durante el año 2021. Revista Cubana de Salud y Trabajo. Internet 2023 [citado: 03/04/2023]; 24(1):e345. Disponible en: https://revsaludtrabajo.sld.cu/index.php/revsyt/article/view/345/382

12. Cuellar C, Solís C, Hernández JM, Lara V. Evaluación Ergonómica con Quick Exposure Check (QEC) para la detección de Trastornos Musculoesqueléticos. Revista Ingeniería y Gestión Industrial. Internet 2022 [citado: 03/04/2023]; 1(1):1-8. Disponible en: https://doi.org/10.29105/revig1.1-8

Downloads

Published

2025-01-01

How to Cite

1.
Calderón Landívar R, Loja Llano DE, Tena García TJ, Quiñonez Castillo KA, Chávez-Arizala JF. Occupational risks in workers of CADE food industry and the Montúfar Battalion, Santo Domingo. Health Leadership and Quality of Life [Internet]. 2025 Jan. 1 [cited 2024 Dec. 21];4:67. Available from: https://hl.ageditor.ar/index.php/hl/article/view/67