Some considerations about healthy food consumption in diabetics
DOI:
https://doi.org/10.56294/hl202566Keywords:
Diabetes, Glucose, Daily Requirement, Healthy Product, Quality of LifeAbstract
Introduction: Diabetes is a chronic pathology that has a high death rate worldwide and is one of the chronic non-communicable diseases. It occurs when the level of glucose in the blood is higher than normal.
Objective: characterize aspects related to healthy food consumption in diabetics.
Method: a review of the literature available in databases such as SciELO, Scopus and ClinicalKey was carried out, of which a total of 15 related articles were consulted, empirical methods such as logical history and analysis and synthesis were used.
Results: Diet is an important aspect that must be educated on how to adjust food intake. Stevia is a natural sweetener with 0 calories, an alternative to sugar and artificial sweeteners. The leaves of the plant are 30 times sweeter than cane sugar, and the sweetener obtained is 300 times sweeter than sucrose. Cranberry contains anthocyanosides, powerful antioxidants that strengthen blood vessels and capillary walls, improve red blood cells and stabilize collagen tissues, such as tendons, ligaments and cartilage, and have cholesterol-lowering effects.
Conclusions: This study highlights the positive effects of the implementation of stevia and blueberries in the production of healthy foods for diabetic people, also showing that society is becoming more aware every day of the production of foods that expand the nutritional possibilities for diabetics. diabetics.
References
Avendano Ahumada LF, Gomez Regino MJ, Martinez Rojas MV. Estudio de prefactibilidad para la producción de cupcakes saludables: bajo el principio de producción limpia. [Internet]. 2019 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://repositorio.uniagustiniana.edu.co/bitstream/handle/123456789/798/MartinezRojas-MonicaViviana-2019.pdf?sequence=4&isAllowed=y
Mata M. Análisis de la cultura de prevención y tratamiento de pacientes diabéticos en la ciudad de Guayaquil. Univ de Guay. [Internet]. 2015 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://repositorio.ug.edu.ec/items/36efee8d-3b38-43b3-a940-cc70ac39943b
Cabezas C, Arauz V. Uso de los estándares de cuidado médico de la Asociación Americana de Diabetes 2014, para el control metabólico de diabetes mellitus tipo 2. Pontificia Universidad Católica del Ecuador facultad de Medicina postgrado de Medicina Familiar y Comunitaria. PUCE [Internet]. 2016 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://repositorio.puce.edu.ec/items/32d00bd2-1569-4aae-ad87-6d6b121c571f
Organización mundial de la salud. (2018). Diabetes. 30 de Octubre. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
Noguera Castillo CP. Estilos de vida en universitarios que padecen diabetes mellitus tipo 1. PUCP [Internet]. 2015 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/handle/20.500.12404/7085
White E. Consejo sobre el régimen alimentario. EGW Writ [Internet]. 1975 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://m.egwwritings.org/es/book/1697.631
Jara Castrejón L. Elaboración de galletas con un edulcorante natural stevia (Stevia rabaudiana Bertoni) enriquecida con harina de cáscara deshidratada de piña (Ananas comusus). Univ Nac de Cajam [Internet]. 2019 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: http://190.116.36.86/handle/20.500.14074/3402
Cáceres Beltrán AN, López Guatibonza EA. Producción y comercialización de cupcakes endulzados con stevia en la ciudad de Bogotá. Utadeo [Internet]. 2018 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://expeditiorepositorio.utadeo.edu.co/handle/20.500.12010/5526
Salvador-Reyes R, Sotelo-Herrera M, Paucar-Menacho L. Estudio de la Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) como edulcorante natural y su uso en beneficio de la salud. Scientia Agropecuaria, [Internet]. 2014 [citado 2024 Sep 02]. 5(3), Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2077-99172014000300006&script=sci_arttext&tlng=en
Cervantes Ceja ML. Potencial nutracéutico de cultivo de arandanos. Univ Aut de Queret [Internet]. 2009 [citado 2024 Sep 02], Disponible en: https://cdn.blueberriesconsulting.com/2015/09/pdf_310.pdf
Calle-Domínguez J. Desarrollo de alimentos para diabéticos: Development of suitable foods for diabetics. Ciencia y Tecnología de Alimentos. Revcitecal [Internet]. 2015 [citado 2024 Sep 02], 25(3), Disponible en: https://revcitecal.iiia.edu.cu/revista/index.php/RCTA/article/view/261
Terán Parra JI. Plan de negocios para la producción y comercializión de repostería para diabéticos en la ciudad de Quito. UDLA [Internet]. 2016 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/5279
Mosquera Rodríguez LG. Plan de negocios para la producción y comercialización de pasteles y postres a base de soya en la ciudad de Quito. UDLA [Internet]. 2018 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/10059
Chérrez Veintimilla JM. Plan de negocios para la fabricación y comercialización de pie y galletas a base de quinoa y linaza para diabéticos. UDLA [Internet]. 2017 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/7910
Astudillo Acevedo M, Palma Muñoz T. Cafetería para personas con intolerancia alimentaria. Uchile [Internet]. 2017 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/150116
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Ruth Elizabeth Calderón Landívar, Raúl Fabricio Saltos Bermello, Fanny Tatiana Espinoza Jumbo, Jenrry Fredy Chávez-Arizala (Author)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The article is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 License. Unless otherwise stated, associated published material is distributed under the same licence.