Preparation of blueberry blueberry muffins

Authors

  • Ruth Elizabeth Calderón Landívar Instituto Superior Tecnológico Adventista Del Ecuador. Santo Domingo. Ecuador Author
  • Raúl Fabricio Saltos Bermello Instituto Superior Tecnológico Adventista Del Ecuador. Santo Domingo. Ecuador Author
  • Fanny Tatiana Espinoza Jumbo Instituto Superior Tecnológico Adventista Del Ecuador. Santo Domingo. Ecuador Author
  • Jenrry Fredy Chávez-Arizala Instituto Superior Tecnológico Adventista Del Ecuador. Santo Domingo. Ecuador Author

DOI:

https://doi.org/10.56294/hl2025.64

Keywords:

Diabetes, Glucose, Daily requirement, Healthy product, Quality of life

Abstract

Introduction: diabetes mellitus (DM) is a set of metabolic disorders, whose main common characteristic is the presence of high concentrations of blood glucose persistently or chronicly.
Objective: prepare a blueberry muffins that allow expanding diabetic feed options.
Method: a quantitative, experimental and transverse study was conducted, the study was conducted during the year 2020 at the Santo Domingo de Ecuador headquarters. A study sample of 100 cases was selected to whom the survey was applied and were selected by a simple random sampling. For data collection, a survey was applied under the quantitative approach, divided into three sections.
Results: 62 % of the sample is male, 76 % have an age between 18 and 35 years, consume fresh water and natural water by 38 % and fruits and vegetables 46 %, 90 % of respondents would be arranged To consume cakes or muffins that is healthy, 30 % consider the difficult diets to make, it is evident that the % fat of the product is 3.02 %, which is beneficial for people suffering from diabetes.
Conclusions: you can see in the study that people like fast food and that they would be willing to eat healthy muffins, appreciating that a healthy product can help change eating habits. It is considered that the most difficult aspect in the treatment of diabetes is to maintain an adequate diet.

References

Suarez, F. Diabetes Sin Problemas. [Internet]. 2015 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://listado.mercadolibre.com.ar/diabetes-sin-problemas-frank-suarez

Cavan D, Fernandes J, Makaroff L, Ogurtsova K, Webber S. Atlas de la DIABETES de la FID. [Internet]. 2015 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://www.fundacionparalasalud.org/upload/publicaciones_ficheros/95/IDF_Atlas_2015_SP_WEB_oct2016.pdf

Chulca, R. Trabajo de Grado (o Tesis) presentado como requisito parcial para optar el Título o Grado de Licenciado en Enfermería. [Internet]. 2015 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://ninive.ismm.edu.cu/bitstream/handle/123456789/4091/RodriguezG%C3%B3ngoraT2020.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Noguera Castillo CP. Estilos de vida en universitarios que padecen diabetes mellitus tipo 1. PUCP [Internet]. 2015 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/handle/20.500.12404/7085

Organización mundial de la salud. (2018). Diabetes. 30 de Octubre. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/diabetes

Avendano Ahumada LF, Gomez Regino MJ, Martinez Rojas MV. Estudio de prefactibilidad para la producción de cupcakes saludables: bajo el principio de producción limpia. [Internet]. 2019 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://repositorio.uniagustiniana.edu.co/bitstream/handle/123456789/798/MartinezRojas-MonicaViviana-2019.pdf?sequence=4&isAllowed=y

White E. Consejo sobre el régimen alimentario. EGW Writ [Internet]. 1975 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://m.egwwritings.org/es/book/1697.631

Calle-Domínguez J. Desarrollo de alimentos para diabéticos: Development of suitable foods for diabetics. Ciencia y Tecnología de Alimentos. Revcitecal [Internet]. 2015 [citado 2024 Sep 02], 25(3), Disponible en: https://revcitecal.iiia.edu.cu/revista/index.php/RCTA/article/view/261

Cabezas C, Arauz V. Uso de los estándares de cuidado médico de la Asociación Americana de Diabetes 2014, para el control metabólico de diabetes mellitus tipo 2. Pontificia Universidad Católica del Ecuador facultad de Medicina postgrado de Medicina Familiar y Comunitaria. PUCE [Internet]. 2016 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://repositorio.puce.edu.ec/items/32d00bd2-1569-4aae-ad87-6d6b121c571f

Noguera Castillo CP. Estilos de vida en universitarios que padecen diabetes mellitus tipo 1. PUCP [Internet]. 2015 [citado 2024 Sep 02]. Disponible en: https://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/handle/20.500.12404/7085

López Vaesken AM, Rodriguez Tercero AB, Velázquez Comelli PC. Conocimientos de diabetes y alimentación y control glucémico en pacientes diabéticos de un hospital de Asunción. Rev. cient. cienc. salud [Internet]. 2021 June [cited 2024 Sep 04] ; 3( 1 ): 45-55. Disponible en: http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2664-28912021000100045&lng=en.

Ortega Ibarra E, Fuentevilla Monteros CA, Ortega Ibarra IH. Seguridad Alimentaria en el Hogar y el control glucémico en pacientes diabéticos . ICSA [Internet]. 5 de diciembre de 2021 [citado 4 de septiembre de 2024];10(19):60-4. Disponible en: https://repository.uaeh.edu.mx/revistas/index.php/ICSA/article/view/7230

Figueredo EM, de la Rosa CD, González O. Principios básicos nutricionales en pacientes diabéticos. [Internet]. 2020 [citado 4 de septiembre de 2024]; 6(7). Disponible en: http://www.morfovirtual2020.sld.cu/index.php/morfovirtual/morfovirtual2020/paper/viewFile/450/403

Downloads

Published

2025-01-01

How to Cite

1.
Calderón Landívar RE, Saltos Bermello RF, Espinoza Jumbo FT, Chávez-Arizala JF. Preparation of blueberry blueberry muffins. Health Leadership and Quality of Life [Internet]. 2025 Jan. 1 [cited 2024 Oct. 12];4:64. Available from: https://hl.ageditor.ar/index.php/hl/article/view/64