Diet quality and nutritional status of pregnant women treated in public hospitals in Paraguay

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56294/hl2025639

Keywords:

Prenatal nutrition, sustainable development, maternal and child health

Abstract

Introduction: Diet quality plays a fundamental role in the development of a pregnancy. Objective: To determine the quality of diet and nutritional status of pregnant women attending public hospitals in the capital during the period from July to September 2023. 
Methods: This was a descriptive, observational, cross-sectional, cross-sectional study with cross association, where 104 adult pregnant women were surveyed, with prior informed consent, sociodemographic and anthropometric variables were collected and a questionnaire on dietary habits was filled in. The data were digitalized in Microsoft Office® Excel® 2010 spreadsheets. They were analyzed with the statistical package Epi Info® version 7.2.5.0. 
Results: Those pregnant women who presented adequate nutritional status (n=23) according to anthropometric parameters obtained a higher mean score (8.61 ±1.59 SD), while those who presented some type of malnutrition obtained lower mean scores. No statistically significant difference was found between group averages when applying the ANOVA test (p>0.05). 
Conclusion: Excess malnutrition in pregnant women is high and the average diet quality score decreases in those who presented some type of malnutrition. Given the growing epidemic of chronic noncommunicable diseases, it is of vital importance to invest in public health policies that promote adequate nutrition during pregnancy, so that the quality of the diet can be improved.

References

1. Puszko Bárbara, Sánchez Sofía, Vilas Noelia, Pérez Melisa, Barretto Luciana, López Laura. El impacto de la educación alimentaria nutricional en el embarazo: una revisión de las experiencias de intervención. Rev. chil. nutr. [Internet]. 2017 Mar [citado 2024 Abr 23] ; 44( 1 ): 79-88. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000100011&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182017000100011.

2. Giménez Sonia Elizabeth, Pineda María Gisela. Frecuencia de malnutrición y su relación con complicaciones en mujeres embarazadas y sus recién nacidos. An. Fac. Cienc. Méd. (Asunción) [Internet]. 2023 Ago [citado 2024 Abr 23] ; 56( 2 ): 35-45. Disponible en: http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1816-89492023000200035&lng=es. https://doi.org/10.18004/anales/2023.056.02.35.

3. Brown Judith E. Nutrición durante el embarazo. En: Javier león Fraga/Ángela Salas Cañada/Manuel Bernal Pérez. Nutrición en las diferentes etapas de la vida. Quinta edición. Página 86-página 137. Mc Graw-Hill Education. México-2014.

4. Organización Mundial de la Salud. Recomendaciones de la OMS sobre atención prenatal para una experiencia positiva del embarazo. Washington, D.C., 2018. Disponible en https://iris.paho.org/handle/10665.2/49550

5. Organización Mundial de la Salud. Nutrición de las mujeres en el periodo pre gestacional, durante el embarazo y durante la lactancia. [Internet]. 20 de diciembre de 2011 [citado el 25 de junio de 2023]; 60(2): 153-160. Disponible en:https://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/EB130/B130_11-sp.pdf.

6. Ramos Lafont C. La alimentación de la gestante y sus implicaciones en la salud materna. Rev Esp Nutr Comunitaria 2023; 29(1). Disponible en chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.renc.es/imagenes/auxiliar/files/RENC-D-22-0037_Manuscrito_final.pdf

7. Organización Mundial de la Salud. Marco global de vigilancia en nutrición: directrices operacionales para el seguimiento de los progresos hacia el logro de las metas para 2025. Licencia: CC BYNC-SA 3.0 IGO. Ginebra, 2018.

8. Organización Mundial de la Salud. Metas mundiales de nutrición 2025: documento normativo sobre anemia [Global nutrition targets 2025: anaemia policy brief] (WHO/NMH/NHD/14.4). Licencia: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. Ginebra, 2017

9. Cereceda Bujaico Maria del Pilar, Quintana Salinas Margot Rosario. Consideraciones para una adecuada alimentación durante el embarazo. Rev. peru. ginecol. obstet. [Internet]. 2014 Abr [citado 2024 Abr 23] ; 60( 2 ): 153-160. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322014000200009&lng=es.

10. Martínez García Rosa María, Jiménez Ortega Ana Isabel, Peral-Suárez África, Bermejo Laura M, Rodríguez-Rodríguez Elena. Importancia de la nutrición durante el embarazo. Impacto en la composición de la leche materna. Nutr. Hosp. [Internet]. 2020 [citado 2023 Jun 05] ; 37( spe2 ): 38-42. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000600009&lng=es

11. Ministerio de Salud Pública y Bienestar Social, Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición. Guías Alimentarias del Paraguay. Paraguay, 2015. Disponible en https://www.inan.gov.py/site/?page_id=60

12. Comas-Rovira Montserrat, Moreno-Baró Anna, Burgaya-Guiu Núria, Toledo-Mesa Laura, Lesmes-Heredia Cristina, Pina-Pérez Silvia et al . The influence of obesity and diet quality on fetal growth and perinatal outcome. Nutr. Hosp. [Internet]. 2022 Dic [citado 2023 Jun 02] ; 39( 6 ): 1205-1211. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000002&lng=es. Epub 20-Feb-2023. https://dx.doi.org/10.20960/nh.04076.

13. Tijerina Sáenz Alexandra, Ramírez López Erik, Meneses Valderrama Víctor Manuel, Martínez Garza Nancy Edith. Ingesta energética y de macronutrientes en mujeres embarazadas en el noreste de México. ALAN [Internet]. 2014 Sep [citado 2024 Abr 23] ; 64( 3 ): 174-181. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222014000300004&lng=es.

14. Ministerio de Salud Pública y Bienestar Social, Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición. Resultados Situación Nutricional Población mujeres embarazadas que asistieron a Servicios de Salud públicos el año 2021. [Internet]. 2022 [citado 2 de junio de 2023]. Disponible en: https://www.inan.gov.py/site/?p=6659.

15. Grissetti Cantero E et al. Estado de situación del desayuno en el Paraguay. Rev Esp Nutr Comunitaria 2018;24(Supl. 3):60-62. ISSN 1135-3074. DOI: 10.14642/RENC.2018.24.sup3.5205

16. Malta MB, Gomes C de B, Barros AJD, Baraldi LG, Takito MY, Benício MHD, et al. Effectiveness of an intervention focusing on diet and walking during pregnancy in the primary health care service. Cad Saúde Pública [Internet]. 24 de mayo de 2021 [citado 2 de junio de 2023];37:e00010320. Disponible en: https://www.scielo.br/j/csp/a/wcwPSzDPfQkzjCGCgJnNkQq/?lang=en.

17. Sandoval G Karen Vianey, Nieves R Efrén René, Luna R Miguel Ángel. Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad. Rev. chil. nutr. [Internet]. 2016 Sep [citado 2023 Jun 05]; 43(3): 233-246. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300002#:~:text=CONCLUSI%C3%93N-,La%20implementaci%C3%B3n%20de%20una%20dieta%20personalizada%20mejora%20el%20estado%20nutricio,de%20peso%20gestacional%20se%20control%C3%B3.

18. Arce Zacarías, Dana Paola Cabrera Núñez, Romina Elizabeth. Relación entre el estado nutricional pregestacional de embarazadas adolescentes con el peso del recién nacido del hospital regional de Encarnación. Bvs PARAGUAY [Internet]. 2017 [citado 2023 Jun 05]; Disponible en: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/es/biblio-915939.

19. Martínez García Rosa María, Jiménez Ortega Ana Isabel, Peral-Suárez África, Bermejo Laura M, Rodríguez-Rodríguez Elena. Importancia de la nutrición durante el embarazo. Impacto en la composición de la leche materna. Nutr. Hosp. [Internet]. 2020 [citado 2023 Jun 05] ; 37( spe2 ): 38-42. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000600009&lng=es

20. Zárate-Pérez de Calderón María E.1, Villalba-Tonconi Mónica L.2 , Condori-Huanca Gloria L. CONSUMO ALIMENTARIO EN MUJERES EMBARAZADAS, MUJERES QUE DAN DE LACTAR Y NIÑOS DE 0 A 5 AÑOS. Nutr. Hosp. [Internet]. Noviembre 2022 [citado 2023 Jun 02] ; 39( 6 ): 1205-1211. Disponible en: http://www.scielo.org.bo/pdf/chc/v64n1/v64n1_a02.pdf

21. Mejía-Montilla Jorly, Reyna-Villasmil Nadia, Reyna-Villasmil Eduardo. Consumo de micronutrientes durante el embarazo y la lactancia. Rev. peru. ginecol. obstet. [Internet]. 2021 Oct [citado 2023 Jul 07] ; 67( 4 ): 00004. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322021000400004&lng=es. http://dx.doi.org/10.31403/rpgo.v67i2368.

22. Perichart-Perera Otilia, Rodríguez-Cano Ameyalli M., Gutiérrez-Castrellón Pedro. Importancia de la suplementación en el embarazo: papel de la suplementación con hierro, ácido fólico, calcio, vitamina D y multivitamínicos. Gac. Méd. Méx [revista en la Internet]. 2020 [citado 2023 Jul 07] ; 156( Suppl 3 ): 1-26. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0016-38132020000900001&lng=es. Epub 25-Oct-2021. https://doi.org/10.24875/gmm.m20000434.

23. Meaurio, Cynthia Emilse; Rinck Hansen, Conny Desireé. Estado nutricional y características sociodemográficas en adolescentes embarazadas del programa alimentario nutricional integral Hospital Regional de Encarnación 2016 / Nutritional status and sociodemographic characteristics in pregnant adolescents of the comprehensive nutritional food program Hospital Regional de Encarnación. 2016. [Internet]. 2016 [citado 2023 Jun 05]. Disponible en: https://pesquisa.bvsalud.org/paraguay/resource/es/biblio-914147?view=mobile.

24. Organización de las Naciones Unidas (ONU). Objetivos de Desarrollo Sostenible. Disponible en https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/objetivos-de-desarrollo-sostenible/

25. Rosso-Mardones. Curvas de ganancia de peso gestacional. Chile, 1986. Disponible en: https://drive.google.com/file/d/0B0fO30Y7z_VPcVFFb0lncGJuMUU/view?resourcekey=0-4O382Wy6m-AFFWqVZ08v2Q.

26. López-Gajardo MA, Leo FM, Sánchez-Miguel PA, López-Gajardo D, Soulas C, Tapia-Serrano MA. Cuestionario de adhesión a la Dieta Mediterránea en niños y adolescentes [Internet]. [citado 25 de junio de 2023]. Disponible en: https://www.nutricionprecision.com/://www.nutricionprecision.com/kidmed-20-una-actualizacion-de-kidmed-2019-34.html

27. Sanchez S. Latin American Society for Pediatric Research (LASPR) Selected Abstracts from the LIV Annual Meeting. [Internet]. 2016 [citado 2023 Jun 02] ; 39( 6 ): 1205-1211. Disponible en: https://www.nature.com/articles/pr2016269

Downloads

Published

2025-07-16

How to Cite

1.
Giménez Brizueña AB, Silva Talavera GG, Isabel López M, Aveiro-Róbalo TR. Diet quality and nutritional status of pregnant women treated in public hospitals in Paraguay. Health Leadership and Quality of Life [Internet]. 2025 Jul. 16 [cited 2025 Sep. 16];4:639. Available from: https://hl.ageditor.ar/index.php/hl/article/view/639