Innovation Of A Healthy Menu For Elderly Residents In A Nursing Home In Ecuador

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56294/hl2024.492

Keywords:

healthy menu, elderly, geriatric institution, diet, nutritional quality

Abstract

The increase in the elderly population has highlighted the need to improve the nutritional quality in geriatric institutions. At the Sagrado Corazón de Jesús nursing home, in the Ambato canton, Tungurahua province, Ecuador, it was identified that the current menus are repetitive and lack nutritional balance. The objective of this study was to design an innovative nutritional recipe book for the elderly in this institution, evaluating its acceptance by the kitchen staff and its operational viability. The study used a mixed-method approach with a descriptive design. Ten kitchen staff members were surveyed to obtain their opinion on the viability of the new recipe book and its potential impact on the nutrition of the elderly. The results showed that 100% of the respondents considered the implementation of the recipe book essential. Additionally, 90% believed that a balanced diet would have a positive impact on the quality of life of the residents, although 20% expressed concerns about the complexity of the preparation. In conclusion, the designed recipe book was well accepted by the staff, demonstrating that it is operationally viable and could improve the quality of the diet in the institution. However, challenges were identified in its implementation, suggesting the need for staff training in preparation techniques and resource optimization. This study highlights the importance of nutritional interventions in geriatric settings to promote the well-being of the elderly

References

1. Fonseca SCF, Barroso SC, Santos MCT. Mejorar la nutrición de las personas mayores: evaluación cualitativa de los menús de una institución de solidaridad social en el norte de Portugal. Nutrients. 2024;16(5):753. Disponible en: https://doi.org/10.3390/nu16050753

2. ESPEN. Guía de la ESPEN sobre nutrición clínica e hidratación en geriatría. Sociedad Europea de Nutrición Clínica y Metabolismo; 2024. Disponible en: https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN_guideline_on_clincal_nutrition_and_hydration_in_geriatrics.pdf

3. Galván M, Arellano-Martínez LI, Ramírez-Silva I, Ramírez Ramírez C, López Rodríguez G, Cruz-Serrano NI, et al. Impacto del sesgo de memoria en la estimación dietética de adultos mayores medida a través de un cuestionario de frecuencia de alimentos y registros de alimentos pesados: un estudio transversal en adultos mayores y cuidadores primarios. Nutr Hosp. 2024;41 (3):574-84. Disponible en: https://doi.org/10.20960/nh.04858

4. Valverde Vindas N, Quesada S, Granados Zúñiga J, Vargas Umaña M, Lau Sanchez N, Gómez G. Relación entre el perfil oxidativo y el índice de diversidad de la dieta en adultos mayores de una zona urbano-marginal de Costa Rica [Relación entre El perfil oxidativo y el índice de diversidad dietética en adultos mayores de una zona urbano-marginal de Costa Rica. Rev Esp Geriatr Gerontol. 2023;58(5):101382. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.regg.2023.101382

5. Durán F, González G, Villarreal F, Geri M. Coeficiente de Engel y calidad dietética en hogares argentinos habitados por adultos mayores (2004-2018) Rev Esp Geriatr Gerontol. 2021;56(6):349-53. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.regg.2021.06.007

6. Sánchez Martínez B, Vega Falcón V, Gómez Martínez N, Vilema Vizuete GE. Estudio de casos y controles sobre factores de riesgo de diabetes mellitus tipo 2 en adultos mayores. Revista Universidad y Sociedad. 2020;12(4):156-64.

7. Vera Veloz AF, Cleonares Borbor AM. Descripción de la salud bucal en adultos mayores en el Centro Gerontológico “Los Rosales” en Ecuador. Salud, Ciencia y Tecnología. 2024;4:919. Disponible en: https://revista.saludcyt.ar/ojs/index.php/sct/article/view/919

8. Ramos Argilagos M, Valencia Herrera Á, Vayas Valdiviezo W. Evaluación de estrategias de educación nutricional en escuelas del Ecuador utilizando TOPSIS neutrosófico. Revista Internacional de Ciencias Neutrosóficas. 2022;18(3):208-17.

9. Velasco Espinosa JS, Velásquez Calderón CA. Riesgo nutricional y hábitos alimentarios en adultos mayores del centro de atención integral para grupos prioritarios, Ibarra 2023. Horizontes de Enfermería. 2023. doi:10.32645/13906984.1232.

10. Yaguachi Alarcón RA, Reyes López MF, González Narváez MA, Poveda Loor CL. Patrones alimentarios, estilos de vida y composición corporal de estudiantes admitidos a la universidad. Nutr Clín Diet Hosp [Internet]. 29 de agosto de 2020 [citado 16 de enero de 2025];40(2):173-80. Disponible en: https://revista.nutricion.org/index.php/ncdh/article/view/15

11. Díaz LA, Cuadros-López A, Andrango-Guerrón D, Rodríguez-Lorenzana A, Yacelga Ponce T, Loureiro C. Nivel educativo y la autonomía funcional en adultos que residen en Quito (Ecuador). Rev Latinoam Psicol. 2019. doi:10.14349/rlp.2019.v51.n2.8.

12. Queirolo Ore Stephanie Antonella, Barboza Palomino Miguel, Ventura-León José. Medición de la calidad de vida en adultos mayores institucionalizados de Lima (Perú). Enferm. glob. [Internet]. 2020 [citado 2025 Ene 16]; 19(60): 259-288. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412020000400010&lng=es. Epub 21-Dic-2020. https://dx.doi.org/10.6018/eglobal.420681.

13. Arroyo Méndez JJ, Bermeo Tamayo PL, Calle Iñiguez MP. Gastronomía tradicional: gustos y preferencias de los habitantes del cantón Santa Rosa, El Oro, Ecuador. Rev Interam Ambiente Turismo. 2020. doi:10.4067/RIAT.V16I1.542.

Downloads

Published

2024-12-30

How to Cite

1.
Tello Velasteguí AI, Franco Pérez AF, Chávez Fonseca LG. Innovation Of A Healthy Menu For Elderly Residents In A Nursing Home In Ecuador. Health Leadership and Quality of Life [Internet]. 2024 Dec. 30 [cited 2025 Oct. 8];3:.492. Available from: https://hl.ageditor.ar/index.php/hl/article/view/492