Amaranth Entrepreneurship Development: The Road To Food Sovereignty And Reduction Of Malnutrition

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56294/hl2024.481

Keywords:

malnutrition, amaranth, entrepreneurship

Abstract

This research analyzes the entrepreneurship linked to the cultivation and consumption of amaranth as a key resource to combat malnutrition and promote food sovereignty. The background highlights the growing global concern about malnutrition and the need for sustainable nutritional sources. The main objective is to assess the efficacy of amaranth as a food and its impact on communities. Using a mixed approach, its nutritional properties were analyzed and consumption surveys were applied. The results confirmed that amaranth, rich in protein, vitamins and minerals, is an essential resource for combating malnutrition and strengthening community food security

References

1. Rivera J. La malnutrición infantil en Ecuador: una mirada desde las políticas públicas. Rev estud políticas públicas [Internet]. 2019;5(1):89. Available from: http://dx.doi.org/10.5354/0719-6296.2019.51170

2. Rangel, E. E. (2016). Etnología del amaranto. Arqueología mexicana, [Internet]. 2016;23(138),64-70. Available from: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5397737

3. Velázquez S. El amaranto como alimento indígena: producción de patrimonio y activismo alimentario [Internet]. Encartes. Encartes Antropológicos; 2022. Available from: https://encartes.mx/curiel-amaranto-alimento-indigena-patrimonio-activismo/

4. Parrales D., H. R., Moreira Q, Y. L., Quim K, V. M., & Chavez M, A. L. Consecuencias de la desnutrición infantil en el desarrollo neurológico. Polo del Conocimiento, [Internet]. 2023;8(3),2256–2272. Available from: https://doi.org/https://doi.org/10.23857/pc.v8i3.5398

5. Sánchez Flores FA. Fundamentos Epistémicos de la Investigación Cualitativa y Cuantitativa: Consensos y Disensos. Rev Digit Investig Docencia Univ [Internet]. 2019;101–22. Available from: http://dx.doi.org/10.19083/ridu.2019.644

6. López Alfonsín M, Bucetto MS. El derecho a la alimentación y su necesaria conceptualización en el Derecho Internacional de los Derechos Humanos. LEX [Internet]. 2023;21(31):113. Available from: http://dx.doi.org/10.21503/lex.v21i31.2466

7. Cárdenas D. El cuidado nutricional es un derecho humano emergente. Medicina [Internet]. 2023;45(2):342–50. Available from: http://dx.doi.org/10.56050/01205498.2247

8. Bonilla Chaglla DL, Noriega Puga VR. Desnutrición en la primera infancia en el Ecuador. Pentaciencias [Internet]. 2023;5(4):551–62. Available from: http://dx.doi.org/10.59169/pentaciencias.v5i4.692

9. Cueva Moncayo MF, Pérez Padilla CA, Ramos Argilagos M, Guerrero Caicedo R. La desnutrición infantil en Ecuador. Una revisión de literatura. Bol Malariol Salud Ambient [Internet]. 2021;61(4):556–64. Available from: https://docs.bvsalud.org/biblioref/2022/09/1392385/364-1305-1-pb.pdf

10. Mendoza BLP, Ocaña KRP. La desnutrición y el bajo rendimiento escolar en niños de Educación Básica del Ecuador [Internet]. Zenodo; 2023. Available from: http://dx.doi.org/10.5281/ZENODO.8435484

11. Nieto C. El cultivo de Amaranto amaranthus spp una alternativa agronómica para Ecuador. [Internet]. Boletín, INIAP, Ecuador, N° 52, 1989. Available from: . https://repositorio.iniap.gob.ec/bitstream/41000/2688/1/iniapscpm52.pdf

12. Hernández CE, Carpio N. Introducción a los tipos de muestreo. ALERTA Revista Científica del Instituto Nacional de Salud [Internet]. 2019;2(1):75–9. Available from: http://dx.doi.org/10.5377/alerta.v2i1.7535

13. Hernández-Hernández BR, Regino-Maldonado J, Miguel-Velasco AE. La Empresa Social Rural y su Contribución en la Conservación del Amaranto como Patrimonio Agroalimentario, Estudio de Caso: Centéotl, A.C. Zimatlán, Oaxaca, México. Rev Estud Andal [Internet]. 2020;(39):166–79. Available from: http://dx.doi.org/10.12795/rea.2020.i39.09

14. Hernández Hernández BR, Santiago Martínez GM, Castañeda Hidalgo E, Lozano Trejo S, Miguel Velasco A, Regino Maldonado J. EMPRENDIMIENTO SOCIAL Y BIENESTAR NUTRICIONAL, PRODUCTORES DE AMARANTO EN VALLES CENTRALES Y SIERRA SUR, OAXACA. Revista Mexicana de Agroecosistemas [Internet]. 2023;10(1). Available from: http://dx.doi.org/10.60158/rma.v10i1.372

15. Hernández-Rodríguez J. Uso del amaranto y su utilidad en el tratamiento del paciente con diabetes mellitus. Rev cienc médicas Pinar Río [Internet]. 2023 [cited 2025 Jan 17];27(0):5931. Available from: https://revcmpinar.sld.cu/index.php/publicaciones/article/view/5931

16. Asa, P. J., Asurey, V., de Girard, M. B., Bendel, Y. S., Bertolé, C., Bianchi, D., & Weinberg, I. M. Convención sobre los Derechos del Niño. [Internet]. Ministerio Publico Tutelar, Poder Judicial de la Ciudad de Buenos Aires. 2019. Available from: https://mptutelar.gob.ar/sites/default/files/ORIGINAL_Convenciones_Comentada_web.pdf

17. Martínez-Corona JI, Palacios-Almón GE, Oliva-Garza DB. Guía para la revisión y el análisis documental: propuesta desde el enfoque investigativo. Ra Ximhai [Internet]. 2023;67–83. Available from: http://dx.doi.org/10.35197/rx.19.01.2023.03.jm

18. Sánchez-Calderón MJ, Huerta-Concha FG, Velásquez-Paccha KG, Medina Pinargote FR. Detección precoz de la malnutrición en niños de barrios periféricos y parroquias rurales de Montalvo, Ecuador. Rev cient orb Cógnita [Internet]. 2023;7(2):160–79. Available from: http://dx.doi.org/10.48204/j.orbis.v7n2.a4169

19. Montesinos Guillot A. Muesreo aleatorio simple. [Internet], 2020;145099. Available from: https://riunet.upv.es/handle/10251/145099

Downloads

Published

2024-12-30

How to Cite

1.
Manaces Esaud GS, Rivera Segura GN, Triviño Vera KC, Zambrano Olvera MA. Amaranth Entrepreneurship Development: The Road To Food Sovereignty And Reduction Of Malnutrition. Health Leadership and Quality of Life [Internet]. 2024 Dec. 30 [cited 2025 Aug. 24];3:.481. Available from: https://hl.ageditor.ar/index.php/hl/article/view/481