Risk factors of arterial hypertension in adults of Santa Ana canton: a cross-sectional study

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56294/hl2024.101

Keywords:

risk factors, hypertension, adult

Abstract

Arterial hypertension is a global health problem and a key factor in the onset of cardiovascular diseases, responsible for a large number of premature deaths. This study investigated the risk factors associated with arterial hypertension in adults from the Municipal township of Santa Ana canton, Ecuador. A descriptive observational cross-sectional study was conducted with 20 adult participants with a previously confirmed diagnosis. A structured questionnaire was used to collect data on family history, diet, and physical activity. The results showed that 55% had a family history of hypertension, 30% consumed an unhealthy diet, and 50% did not engage in physical activity. The study concludes that the prevalence of arterial hypertension is strongly related to genetic and lifestyle factors, emphasizing the need to improve eating habits, increase physical activity in the population, and reduce the associated risk factors.

References

Álvarez-Ochoa, R., Torres-Criollo, L. M., Ortega, G., Coronel, D. C. I., Cayamcela, D. M. B., Lliguisupa Pelaez, V.R. & Salinas, S. S. (2022). Factores de riesgo de hipertensión arterial en adultos. Una revisión crítica. Revista Latinoamericana de Hipertensión, 17(2), 129-137. https://doi.org/10.5281/ZENODO.6662070

Ávila, Z., & García, K. A. (2024). Determinants of health and arterial hypertension. Revista Gregoriana De Ciencias De La Salud, 1(1), 137–151. https://doi.org/10.36097/rgcs.v1i1.3109

Barbosa, S.S., Sousa, L.C.M., de Oliveira Silva, D.F., Pimentel, J.B., Evangelista, K.C.M.d.S., Lyra, C.d.O., Lopes, M.M.G.D., Lima, S.C.V.C. (2022). A Systematic Review on Processed/Ultra-Processed Foods and Arterial Hypertension in Adults and Older People. Nutrients, 14(6), 1215. https://doi.org/10.3390/nu14061215

Brouwers, S., Sudano, I., Kokubo, Y., & Sulaica, E. M. (2021). Arterial hypertension. Lancet, 398(10296), 249-261. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(21)00221-x

Campos-Nonato, I., Oviedo-Solís, C., Vargas-Meza, J., Ramírez-Villalobos, D., Medina-García, C., Gómez-Álvarez, E., Hernández-Barrera, L. y Barquera, S. (2023). Prevalencia, tratamiento y control de la hipertensión arterial en adultos mexicanos: resultados de la Ensanut 2022. Salud Pública de México, 65(supl 1), 169-180.https://doi.org/10.21149/14779

Escudero, A. I., Macías, J. V., Párraga, M. T., Vélez, M. J., Bermello, M. E., & Bermello, W. A. (2024). Arterial hypertension and lifestyles in patients at the 24 de Mayo Health Center, Sucre canton. Revista Gregoriana De Ciencias De La Salud, 1(1), 36–46. https://doi.org/10.36097/rgcs.v1i1.3100

Gallardo, W. D., & García, M. A. (2024). Junk food: analysis of risks, benefits, and social perception. Journal of Food Science and Gastronomy, 2(1), 26-34. https://doi.org/10.5281/zenodo.13996283

Gómez, J. F., Camacho, P. A., López-López, J., & López-Jaramillo, P. (2019). Control y tratamiento de la hipertensión arterial: Programa 20-20. Revista colombiana de cardiología, 26(2), 99-106. https://doi.org/10.1016/j.rccar.2018.06.008

Gómez-Tejeda, J., Pérez-Abreu, M., Tamayo-Velázquez, O., & Iparraguirre-Tamayo, A. (2021). Agregación familiar para la hipertensión arterial. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 20(2),1-10.http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X202100020 0011&lng=es&tlng=es.

Lastre-Amell, G., Carrero González, C. M., Soto Rodríguez, L. F., Orostegui, M. A., & Suarez-Villa, M. (2020). Hábitos alimentarios en el adulto mayor con hipertensión arterial. Revista Latinoamericana de Hipertensión, 15(3),226-232.https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=170265475013

Mejía-Navarro, A. A., Mejía-Navarro, J. C., & Melchor-Tenorio, S. (2020). Frecuencia de hipertensión arterial en personas adultas del Barrio México, Puyo, Pastaza, Ecuador. Revista Cubana de Reumatología, 22(2), 1-11.http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1817-59962020000200008& lng=es&tlng=es.

Montero-Cadena, O. G., Guzmán-Kure, G. J., Acosta-Bravo, R. C., & Peñafiel-Peñafiel, M. B. (2023). Principales factores de riesgo de la hipertensión arterial. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento, 7(2), 89–97.https://doi.org/10.26820/recimundo/7.(2).jun.2023.89-97

Oliveros, E., Patel, H., Kyung, S., Fugar, S., Goldberg, A., Madan, N., & Williams, K. A. (2020). Hypertension in older adults: Assessment, management, and challenges. Clinical cardiology, 43(2), 99-107. https://doi.org/10.1002/clc.23303

Organización Mundial de la Salud. (2023). Hipertensión. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/hypertension

Organización Panamericana de la Salud. (2022). Síntesis de evidencia y recomendaciones: directrices para el tratamiento farmacológico de la hipertensión arterial en adultos. Rev Panam Salud Publica, 46(e172). https://doi.org/10.26633/RPSP.2022.172

Palacios, G. M., Cedeño, J. W., & Intriago, P. A. (2024). Risk factors associated with high blood pressure in older adults at El Mate community. Revista Gregoriana De Ciencias De La Salud, 1(2), 68–80. https://doi.org/10.36097/rgcs.v1i2.3157

Pico-Pico, A. L., Reyes-Reyes, E. Y., Anchundia-Alvia, D. A., & Moreno-Cobos, M. Á. (2023). Comportamiento epidemiológico de la hipertensión arterial en el Ecuador. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento, 7(4), 299-307.https://doi.org/10.26820/recimundo/7.(4).oct.2023.299-307

Recalde-Mello, L., Argüello-Batista, V., Báez-Morínigo, P. E., Benítez-Florentín, C. D., Cubelli-Alvarenga, M. J., Jara-Cabrera, N. M., Martínez-Ocampos, A. R., Miño-Rolón, N. G., Rojas-Aguilar, G. M., Sánchez-Rotela, P. S., Vallejos-García, N. M., Brítez-Benítez, L. E., Garay-Chamorro, B. L. & Paniagua-Fariña, A. A. (2023). Adherencia al tratamiento y nivel de conocimiento en adultos con hipertensión arterial, Asunción 2022. Revista virtual de la Sociedad Paraguaya de Medicina Interna, 10(1), 11–19. https://doi.org/10.18004/rvspmi/2312-3893/2023.10.01.11

Surma, S., & Oparil, S. (2021). Coffee and arterial hypertension. Current Hypertension Reports, 23(7), 38. https://doi.org/10.1007/s11906-021-01156-3

Villarreal-Ríos, E, Camacho-Álvarez, I., Vargas-Daza, E., Galicia-Rodríguez, L., Martínez-González, L., & Escorcia-Reyes, V. (2020). Antecedente heredofamiliar de hipertensión (padre-madre), factor de riesgo para familia hipertensa (hijos). Revista Clínica de Medicina de Familia, 13(1), 15-21.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X20200001000 04&lng=es&tlng=es.

Zúñiga-Salazar, G. A., Hincapié-Arias, S. M., Salazar-Bolaños, E. E., Lara-Terán, J. J., Cáceres-Vinueza, S. V., & Duarte-Vera, Y. C. (2020). Efecto de la hipertensión arterial en la función cognitiva de pacientes de 45 a 65 años. Hospital Luis Vernaza, Guayaquil, Ecuador. Archivos de cardiología de México, 90(3), 284-292.https://doi.org/10.24875/acm.20000350.

Downloads

Published

2024-12-30

How to Cite

1.
Noriko N. EV, Molina XM, Pin MP, Santos AG, Loor LW. Risk factors of arterial hypertension in adults of Santa Ana canton: a cross-sectional study. Health Leadership and Quality of Life [Internet]. 2024 Dec. 30 [cited 2025 Aug. 24];3:.101. Available from: https://hl.ageditor.ar/index.php/hl/article/view/101